Geschiedenis van onze fanfare

De fanfare werd opgericht op 6 juli 1856, en is daarmee de oudste muziekvereniging in Malderen.
Tijdens de twee wereldoorlogen kende de fanfare een moeilijke periode, maar in 1947 werd er opnieuw een serieuze start genomen met de toenmalige dirigent Jules de Hauwere.
In 1951 werden we officieel 'koninklijke' fanfare.
Vanaf 1968 kende de fanfare een ware succesperiode toen dirigent Fans Dierickx het roer overnam.
Initiatieven zoals het jaarlijkse kerstconcert en de opbouw van een jeugdopleiding gingen van start.
In 1980 slaagden we er dan in om ons te plaatsen in ere-afdeling op het provinciaal kampioenschap.
In 1982 en 1984 werd deze prestatie nogmaals herhaald.
In 1993 trad onze nieuwe dirigent Jan de Bondt aan. Onder zijn leiding kreeg de jeugdwerking opnieuw nieuwe impulsen met vernieuwde scholingsmethodes en lessen samenspel.
Na 20 jaar werd er ook opnieuw deelgenomen aan provinciale wedstrijden.


Voorzitters:

1856 Philippe Jacques Peeters
1907 F. Van Tricht
1920 Frans Van Ransbeeck
1951 Florent Van Langenhove
1953 Karel Vermoesen
1967 Frans van Eynde
1995 Frans Van Eynde (naamgenoot van de vorige voorzitter)
2005 Johan van Doorslaer


Huidig bestuur

Ons huidig bestuur bestaat momenteel uit 10 democratisch verkozen leden:
Voorzitter: Johan Van Doorslaer
penningmeester: Leon Genijn
secretaris: Myriam van Cauwenbergh
overige bestuursleden:
Jenny Rottiers, Wim De Raes, Anja de Raedemaeker, Fons Rottiers, Ann van Doorslaer, Kjell de Raes, Nancy Marnef

Dirigenten

1856 mr. Verhaegen
1892 Pieter Vergauwen
1892 Jan Van Acoleyen
1911 Jan Van Acoleyen (zijn petekind)
1947 Jules de Hauwere
1957 De Ridder François
1968 Frans Dierickx
1993 Jan de Bondt


Huidige dirigent

Jan De Bondt werd geboren op 15 augustus 1965 te Mechelen.
Op 6-jarige leeftijd kreeg hij de eerste muzieklessen als slagwerker.
Als 8-jarige is hij gestart met muziekleer en de koos de trompet als muziekinstrument en op 12 jarige leeftijd vervoegde hij de fanfare onder het dirigentschap van de heer Karel Torfs, Ere-dirigent van het Groot Harmonieorkest van de Gidsen.
Jan startte zijn muziekstudies aan de Gemeentelijke Muziekacademie van Londerzeel, vervolledigde ze, liep vervolgens les in de Gemeentelijke Muziekacademie van Buggenhout, waar hij weerom alle stadia doorliep. Hij ruilde de trompet voor de tuba en vervolgde zijn studies, op 16-jarige leeftijd, aan de Gemeentelijke Muziekacademie van Willebroek waar hij les volgde bij de heer Frans Dierickx, trombone-solist bij het Nationaal Orkest van België. Aansluitend koos hij voor het Stedelijk Conservatorium van Mechelen alwaar hij weerom de heer Frans Dierickx terugvond als professor.
Na het behalen van een humanioradiploma zette hij de stap naar het Koninklijk Conservatorium van Brussel waar hij eerste prijzen behaalde in notenleer, tuba en transpositie. Hier kreeg hij les van onder andere Jan Segers, Karel Van Wijnendaele en Gerry Bruneel.
Als solist maakte hij deel uit van het Harmonieorkest van het Koninklijk Conservatorium van Brussel en concerteerde onder de muzikale leiding van de heren Jan Segers, François De Ridder en Norbert Nozy. Jan heeft als solist met dit orkest deelgenomen aan de Internationale Wedstrijd voor harmonieorkesten te Valencia alwaar het orkest de eerste prijs behaalde. Jan was gedurende meerdere jaren nauw betrokken als muzikant bij veelvuldige radio- en televisieopnames en maakte als solist deel uit van de Brassband Midden-Brabant waarmee hij concerteerde onder leiding van Jean-Pierre Leveugle, Jan Van der Roost, Michel Leveugle en Benny Wiame. Hiermee concerteerde hij menigmaal in binnen- en buitenland en werkte met een brede waaier van solisten waaronder Christian Lindberg, Walter Boeykens, Steven Mead, Allen Vizzutti, Bob en Nick Childs, Roger Webster, enz...
Jan De Bondt is dirigent bij 2 korpsen, nl. de Koninklijke Fanfare De Ware Vrienden der Eendracht en de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia van Londerzeel-Centrum. Met deze vereniging behaalde hij tot op heden 5 landstitels en wel in 1996, 1998, 2000, 2002 en 2006.

Palmares

1936 muziekwedstijd te Brussel 3 eerste prijzen
1949 1ste prijs in eerste afdeling St. Gillis-Dendermonde
1950 Laureaat wedstrijd te Brugge – Ere-afdeling
1951 Benoeming als Koninklijke Fanfare
1954 1ste prijs in uitmuntendheid – Ukkel
1956 Rangschikking in 2de afdeling Provinciaal Tornooi
1957 Rangschikking in 1ste afdeling Provinciaal Tornooi
1959 Herrangschikking in 1ste afdeling Provinciaal Tornooi
1961 Rangschikking in afdeling uitmuntendheid Provinciaal Tornooi
1965 Herrangschikking in uitmuntendheid
1980 Rangschikking in ere–afdeling
1982 Herrangschikking in ere–afdeling
1984 Herrangschikking in ere–afdeling
2004 Rangschikking in 1ste afdeling Provinciaal Tornooi 95%
2005 Rangschikking in uitmuntendheid Provinciaal Tornooi 92%
2008 Herrangschikking in uitmuntendheid Provinciaal Tornooi 89%
2010 Herrangschikking in uitmuntendheid Provinciaal Tornooi 85%
2012 Herrangschikking in uitmuntendheid Provinciaal Tornooi 90,33%
2012 Belgisch kampioenschap finalewedstrijd afdeling uitmuntendheid: Vice kampioen 85,83%

Muzikanten

We beschikken over een eigen muzikantengroep van ongeveer 45 muzikanten waaruit we ook kunnen putten uit getalenteerde eigen solisten.